Set og læst i uge 41, 2015

ℹ️ Hvad er det her?
Hver uge udgiver jeg en opsamling med noget af det bedste indhold, jeg er faldet over i ugens løb indenfor medier, teknologi og det, der ligner.

? Følg med på mail:
Tilmeld dig nyhedsbrevet, så sender jeg dig en fin mail, håndskrevet til lejligheden, når der er nyt at læse her på siden:



Bemærk: Du får ikke en mail, så snart, jeg har udgivet nyt – i stedet samler jeg op og sender hyppigst en gang om ugen. Hvis du vil følge med og vide det, så snart, der er nyt skal du følge med via RSS-feed’et.

 


Google lancerer AMP, der skal give et hurtigere mobil-web

Her i vores opsamlinger har vi tidligere haft fat i, at Google og Twitter sammen eksperimenterede med en teknologi, der kan få for eksempel artikler på online-medier til at loade hurtigere – som et modsvar til Facebooks Instant articles, blot på det gode, gamle (åbne) web.

Nu er projektet blevet lanceret [Business Insider], og det har fået et navn, AMP. Det står for “Accelerated Mobile Pages” [AMP Project / How it works]. Google har selv skrevet et blogindlæg om nyheden.

ClickZ spørger, om AMP kan være bedre end Facebook Instant Articles. Ja, det er bedre, skriver Forbes, fordi AMP er en åben standard. Wired har også skrevet om initiativet og taler lidt om, hvordan det fungerer i forhold til annoncer.

The Washington Post skriver, at de er blandt de første med på vognen. Flittige læsere af denne blog ved fra opsamlingen fra uge 39, at The Washington Post også er all-in på Instant Articles. De er med hvor det sker.

Og tjek lige listen af partnere på AMP. Der er nogle tunge drenge imellem…

*

Nu vi er ved Google: Computerworld har været på besøg hos Googles udviklingsafdeling i Aarhus. Danish For Progress…

↑ Til toppen


Manifest for ‘acceptable’ annoncer

I de seneste ugers opsamling har vi har meget fokus på blokering af annoncer (“adblocking”). Folkene bag en af disse AdBlockers (Eyeo, der står bag ‘AdBlock Plus’) har sammen med andre underskrevet et manifest for annoncer, der gerne må blive vist – så længe de opfører sig ordentligt.

↑ Til toppen


AdBlock og AdBlock Plus deler positiv-liste

…og i den forbindelse har browser-udvidelsen AdBlock (der pudsigt nok har intet at gøre med AdBlock Plus) taget AdBlock Plus’ liste over godkendte annoncer/annoncører til sig, skriver PC World. AdBlock er i øvrigt blevet købt, men køberen er endnu ukendt. Ifølge Eyeo (der står bag AdBlock Plus) er det ikke dem.

↑ Til toppen


Adblocking i apps også?

Blokering af annoncer stopper øjensynligt ikke ved web. En app kaldet ‘Been Choice’ kan nemlig blokere for annoncer i apps på Apple iOS [Business Insider], blandt andet Facebook og – ja – Apples egen Apple News (der endnu ikke er kommet til Danmark). Det foregår via ‘deep packet inspection’ [Wikipedia], hvor en app’en kigger på den trafik, der kommer ‘ind’ i telefonen og fjerner annoncerne derfra. TechCrunch har også skrevet om Been Choice.

I stedet for at hade annoncer og bare blokere dem spørger jeg, om man ikke kan have god brugeroplevelse og annoncer på én og samme gang [Medium / Lars K Jensen].

↑ Til toppen


Reactions, Facebooks nye ‘Like’-knap lader dig udtrykke humør ?

Der har igennem det seneste tid været snak om, at Facebook var på vej med en ‘Dislike’-knap – eller i hvert fald noget andet end bare ‘Like’. Det er for eksempel svært at trykke ‘Synes godt om’ til et billede af en flygtningebåd, der kæmper for at holde sig oven vande.

Nu har Facebook så løftet sløret, og det er en videreudvikling af Like-knappen, kaldet ‘Reactions’. Du kommer nu til at kunne udtrykke det humør, en opdatering, et billede, en video eller noget andet sætter dig i. Like, love, Haha, Yay, Wow, Sad, Angry. Næsten som de syv små dværge. VentureBeat har mere, hvor du blandt andet kan se billede af den nye funktion. TechCrunch har også omtalt Reactions.

Danske MediaWatch har også skrevet lidt.

Cue danske medier, der enten implementerer Facebook Reactions eller noget lignende i den kommende tid.

↑ Til toppen


Nye telefoner, tablets (og en laptop, minsandten) fra Microsoft

Microsoft vil gerne mere på markedet for smartphones og tablets og har blandt andet præsenteret de første telefoner, der kører på firmaets tvær-device-operativsystem, Windows 10, og deres første laptop. Læs mere:

Microsoft ser ud til at bevare fokus på, at det skal være nemt for brugeren at sætte både tablet og telefon til en dock for derved at kunne bruge den med mus og tastatur, som man gør med en Windows-PC. Det bliver spændende at se, om folk tager det brugsmønster til sig.

↑ Til toppen


Apple søger patent på ring

“One Ring to rule them all, One Ring to find them,
One Ring to bring them all and in the darkness bind them”
(Kilde)

Der har angiveligt været rygter om, at Apples næste wearable-enhed bliver en ring. Og denne historie [The Age] om, at Apple har søgt patent på netop en ring, puster selvfølgelig til de rygter. Måske ringen får en ‘Find My Fiancée’-funktion?

Apropos wearables: Google har frigivet et programmeringssprog til små enheder [Version 2].

↑ Til toppen


Wired tester smart-armbånd

Det amerikanske teknologimagasin Wired har afprøvet et armbånd med fleksibelt display:

And the result is undeniably impressive. A device with a large, pliable touch screen that can bend and flex repeatedly, without damaging the display, is a major first for wearable electronics.

Armbåndet, der hedder Wove Band, bliver angiveligt lanceret engang i løbet af sommeren 2016.

↑ Til toppen


The New York Times parat med nyt abonnement – ‘Insider’

Hvis du gerne vil rigtig tæt på The New York Times’ journalister og vide mere om, hvordan de arbejder, så har de et nyt abonnement til dig [MediaWatch.dk]. ‘Insider’ skal “give læserne øget indsigt i dagligdagen på mediehusets redaktioner og adgang til journalisternes overvejelser bag historierne, og hvordan de bliver til”. Der er også en pressemeddelelse.

The New York Times’ mål er en fordobling af den digitale omsætning frem mod 2020 [MediaWatch.dk].

↑ Til toppen


Alle hjemmesider er ens

I opsamlingen fra uge 40 kunne du læse, at web-design er kedeligt. Angiveligt ligner alle hjemmesider hinanden [Web Designer Depot]. Og det er egentlig helt okay.

↑ Til toppen


Mørke mønstre

Vi bliver ved design. Begrebet ‘Dark Patterns’ har været kendt i nogle år – det går kort fortalt ud på, at man forsøger at snige sig at få sine brugere til at gøre ting, de måske normalt ikke ville gøre, ved hjælp af blandt andet design. UserTesting har skrevet lidt om det og kommer med nogle eksempler. Snyd ikke dig selv for hjemmesiden DarkPatterns.org.

↑ Til toppen


Sådan onboarder ‘IF’-app’en

Men ikke alle mønstre er mørke. Designeren Samuel Hulick har en god gennemgang af, hvordan ‘If’-app’en (fra IFTTT, hvis du kender dem; eller er her en dansksproget introduktion) får nye brugere om bord. Det, der med et smart ord hedder ‘onboarding’.

↑ Til toppen


Nyt Adobe-produkt til UX-designere

Adobe lancerer i januar 2016 deres ‘Project Comet’, der skal gøre det nemt at udarbejde design og prototyper. Se Adobes egen video-reklame [YouTube]. Web Designer Depot har også skrevet om kometen.

↑ Til toppen


Sådan blev Trello til

Du kender muligvis Trello, der er et smart tool til at håndtere opgaver og projekter. Her kan du høre en af folkene bag fortælle om, hvordan det blev til [Fog Creek]. Bare rolig, der er også et udskrift af det, der bliver sagt, hvis du ikke gider se videoen – lyden er lidt anstrengende.

↑ Til toppen


Fem teser om mobillæsning

Lige til at gå til: Her er fem teorier omkring status og udvikling indenfor den mobile læsning.

↑ Til toppen


Jack Dorsey ny Twitter-chef

Twitter har udpeget en af grundlæggerne til CEO [The Age]. Jack Dorsey [Wikipedia] (der har været midlertidig chef siden 1. juli) vil fokusere på “disciplined execution, simplifying the service and communicating Twitter’s value to users”. The Wall Street Journal har mere om historien, og Re/code har en længere sag. En anden af Twitters grundlæggere (Ev Williams – mere om ham på Wikipedia) er glad for, at Dorsey er tilbage hos Twitter.

Det kan være, disse to sange er på playlisten på Twitter-kontoret lige nu:

Det er ikke første gang, Jack Dorsey returnerer til Twitter. I 2011 vendte han tilbage som ‘executive chairman’ [The Economist].

↑ Til toppen


Sådan er det at arbejde med data hos Twitter

Mere Twitter. Robert Chang, der er ‘data scientist’ hos Twitter, har skrevet om, hvordan det er. Bemærk: Hvis du ikke er inde i arbejdet med data og data scientist-lingo (som jeg ikke er), så kan man let blive lidt lost i den tekst 🙂

↑ Til toppen


Medium gennemgår stor opdatering

Publiceringsplatformen Medium (der er fantastisk og grundlagt af en af dem, der grundlage Twitter) har rullet en større opdatering ud. Hovedpersonen har skrevet en opsamling [Medium / Ev Williams], og du kan læse om opdateringen af iOS-app’en, det nye logo og om nyhederne til forfatterne på Medium.

↑ Til toppen


Sådan kan din iOS-app tale med din Apple Watch-app

Vi er ikke helt færdige med Apple endnu… Hvis du har en app til Apples ur, der skal kommunikere med en app på brugerens iPhone, har Sitepoint en slags lynguide til dig.

↑ Til toppen


Instagram fylder 5 år

Og det har vi skrevet lidt om [Ekstra Bladet]. I artiklen kan du blandt andet set det første billede, der nogensinde blev lagt på Instagram. Eller, du kan se det lige her:

https://instagram.com/p/C/

↑ Til toppen


Disney eksperimenterer med 3D-malebog

Malebøger har lignet sig selv i mange år. Men det ser ud til at være ved at ændre sig. Disney Research leger med en 3D-malebog [Gizmodo]. Jeg forsøger at være med på bølgen med malebøger til voksne, og dét der ser altså spændende ud! 🙂

↑ Til toppen


Wow! Bunkevis af NASA-fotos på Flickr

Vi runder af med noget, der ikke helt handler om medier og/eller digital udvikling, men som stadig er værd at bruge noget tid på: NASA har lagt mere end 8.400 højopløselige fotografier på billedsite’et Flickr [Flickr Blog].

Her er billederne.

nasa-flickr

↑ Til toppen


Denne opsamling blev oprindeligt udgivet på ebudvikling.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.