Medier og teknologi i uge 10, 2016

ℹ️ Hvad er det her?
Hver uge udgiver jeg en opsamling med noget af det bedste indhold, jeg er faldet over i ugens løb indenfor medier, teknologi og det, der ligner.

? Følg med på mail:
Tilmeld dig nyhedsbrevet, så sender jeg dig en fin mail, håndskrevet til lejligheden, når der er nyt at læse her på siden:



Bemærk: Du får ikke en mail, så snart, jeg har udgivet nyt – i stedet samler jeg op og sender hyppigst en gang om ugen. Hvis du vil følge med og vide det, så snart, der er nyt skal du følge med via RSS-feed’et.

 

? Generelt / tendenser

? Instant Articles-plugin til verdens mest populære CMS

Cirka 25 procent af alverdens hjemmesider kører open source Content Mangement-systemet WordPress. Det gør WordPress-websites særdeles interessante for Facebooks Instant Articles-teknologi/-initiativ, der kort fortalt går ud på at vise indhold hurtigere, når en bruger klikker på et link i Facebook-app’en.

Rent praktisk foregår det ved, at hjemmesider stiller et feed med artikelindhold til rådighed for Facebook, der så gemmer disse data og derved kan give et hurtigt load.

Nu har Automattic (der står bag WordPress) sammen med Facebook og Dekode (dem kendte jeg heller ikke…) bygget et plugin til WordPress [WordPress / VIP], der laver netop sådan et feed. Bemærk, at hvis du har lavet en masse fiksfakserier med dit indhold i WordPress, så kommer du nok til at lave lidt ekstraarbejde udover at installere og aktivere plugin’et.

Læs mere hos Facebook.

⬆ Til toppen

⛔ The New York Times tester anti-adblocking

Der er efterhånden ved at tegne sig en bred front af onlinemedier, der vil modarbejde den stigende brug af adblockere. The New York Times er nu også begyndt at eksperimentere, skriver AdAge.

Læs også:

⬆ Til toppen

? Sådan tjener adblockere penge

I opsamlingen fra uge 6 kunne du læse, at teknologimagasinet Wired vil blokere for adgangen for folk, der bruger adblockere. Selvsamme Wired har nu skrevet en artikel om, hvordan adblockere tjener penge. Sandheden er, at nogle af dem også indsamler oplysninger om dig som bruger.

⬆ Til toppen

? Medier frygter at give indhold til tech-firmaer

Digiday afholder i disse dage et udgiverseminar i Bologna i Italien, hvor mediemastodonter såsom BBC, CNN, The Economist, The Guardian og The New York Times deltager. Fra Danmark er Ekstra Bladet og Jubii også med.

Under en session på seminariet blev repræsentanter fra udgiverne bedt om at notere den største, enkeltstående trussel, de står over for, på en seddel. Fra flere lød svaret, at det er afgivelsen af indhold til de store platforme fra tech-virksomhederne, der holder dem vågne om natten.

Læs mere om frygten [MediaWatch].

⬆ Til toppen

? Forskningsprojekt om data i mediebranchen

Mens medierne er bange for at give indhold væk, vil de rigtig gerne have data ind.

Derfor har SDU og Fyens Stifttidende ansat en journalist til at forske i “hvordan danske medier kan blive bedre til at bruge de data om brugernes adfærd og præferencer, de dagligt får ind online. Det skal samtidig belyse, hvordan udviklingen påvirker klassiske journalistiske værdier”.

Læs mere [MediaWatch].

⬆ Til toppen

? TV 2 relancerer forsiden

Arbejdet med at give hjemmesiden et nyt look begyndte i december med relanceringen af TV 2’s sportssektion, og efter relancering af flere undersider på tv.dk er turen nu kommet til forsiden.

Blandt målene med den nye udgave af tv2.dk er muligheden for at berige artiklerne med flere elementer.

Læs mere [MediaWatch].

⬆ Til toppen

? Er app-økonomien ved at gå i stå?

Der er melding om stagnering i app-markedet, og The Verge har fulgt firmaet Pixite, der kæmper for overlevelse i Apples App Store.

⬆ Til toppen

? Jyllands-Posten vil fjerne de sidste mure mellem avis og net

Jyllands-Posten reorganiserer redaktionen og indfører en ny publiceringsmodel ”Online til print”, oplyser avisens chefredaktør Pierre Collignon i en kommentar på www.jp.dk

Avisen vil nedbryde de sidste mure mellem avis og net og dermed opnå en integration på tværs af platforme, som er ny for faget, oplyser chefredaktøren.

Læs mere [Danske Medier].

Læs Collignons kommentar [Jyllands-Posten].

⬆ Til toppen

⚾ Kan man bruge data til at forudsige sport?

Nogle elsker det, andre hader det. Men det er et faktum, at data for længst har gjort sit indtog i sportens verden. MIT Technology Review har en artikel om, hvordan algoritmer kan tygge på de mange data, og hvad der kan komme ud af det.

⬆ Til toppen

? Google Post: Kun for præsidentkandidater

Google eksperimenterer i øjeblikket med at lade kandidaterne til posten som USA præsident udgive direkte på Google. Eksperimentet hedder Google Posts, og du kan læse mere på google.com/posts. Der er en venteliste, du kan blive skrevet på.

⬆ Til toppen

? Medium tænker penge ind i modellen

Udgiverplatformen Medium, hvor brugerne især skriver lange artikler, er kommet godt fra start, og vil snart begynde at arbejde med monetarisering [BBC News]. Artiklen fortæller i øvrigt også, at især artikler, der tager 7 minutter at læse, er populære.

⬆ Til toppen

? Oculus: Apple-computere er ikke stærke nok til VR

End ikke Apples stærkeste computere kan give en tilfredsstillende virtual reality-oplevelse, siger Oculus’ grundlægger [Ars Technica]:

It just boils down to the fact that Apple doesn’t prioritize high-end GPUs […] You can buy a $6,000 Mac Pro with the top-of-the-line AMD FirePro D700, and it still doesn’t match our recommended specs.

Læs også:

⬆ Til toppen

? Google lader dig male i virtual reality

Vi bliver i VR-land. Det her lyder syret:

Tilt Brush lets you paint in 3D space with virtual reality.
Your room is your canvas. Your palette is your imagination. The possibilities are endless.

Læs (og se!) mere [tiltbrush.com].

⬆ Til toppen

?  …og betale med din stemme

Here’s how it works: Set up the app with your credit card information and photo. When you reach the checkout at a participating store you say, “I want to pay with Google,” to complete your transaction. The cashier will verify your identity by checking the photo linked to your Hands Free account and by asking you for your initials. Google says that some stores are also experimenting with in-store cameras that can automatically check your identity based on your profile photo.

Læs mere [Mashable].

⬆ Til toppen

? Eksempler på brug af frie grunddata

Tilbage i 2013 blev geo- og virksomhedsdata lagt ud til fri brug. Det har blandt andet betydet, at nogle nye virksomheder har kunnet se dagens lys:

For flere kommuner har Septima udregnet såkaldte adressepunkter, som ambulancer kan sigte efter, når de rykker ud til en bestemt adresse for at undgå at holde foran den forkerte port. Crowdsourcet data er også blevet inddraget i virksomhedens arbejde, fortæller Bo Overgaard.

[…]

I Aarhus-virksomheden SCALGO har man siden 2009 arbejdet med klima- og højdedata for at vurdere risikoen for oversvømmelser og voldsomme skybrud.

Læs mere [Version2].

⬆ Til toppen

▶ 7 ting, du skal undgå, når du lancerer

Denne liste [UserTesting] er formentlig ret indlysende. Men du kan sikkert bruge den som en fin tjekliste til dine egne lanceringer. Men du begår jo aldrig fejl, vel? 🙂

⬆ Til toppen

? E-mailens grundlægger er død

Tilbage i 1971 skabte Ray Tomlinson det, der siden blev til de e-mails, vi kender i dag. Tomlinson døde i lørdags, 74 år gammel. Læs mere [The Next Web].

Læs også:

⬆ Til toppen

✏ Design / UX

❔ Hvordan tester du en specifik ting i en usability-test?

Summary: User testing works best if you don’t direct participants too much, but sometimes you need users to go straight to a target page. How to get them there?

Læs mere [Nielsen Norman Group].

⬆ Til toppen

? Sådan bliver du UX-designer

Hvis du gerne vil i gang med at designe produkter med en god brugeroplevelse, kan du starte med artiklen ‘How to become a great UX designer without a degree’ [Invision blog].

Bemærk, at Invision er et firma, der sælger produkter til netop UX-designere.

⬆ Til toppen

⬜ Material Design i Chrome 50

Google arbejder efter et designsprog kaldet ‘Material Design’ [Google Design]. Nu finder nogle af principper derfra vej til Googles Chrome-browser [Web Designer Depot].

⬆ Til toppen

? UX-tjeklisten, du ikke kan undvære

Denne er bestemt ikke ny, så det er muligt, du har set den før. Men på uxchecklist.github.io har en en lækker tjekliste, du og andre kan bruge i UX-arbejdet. Har I for eksempel husket wireframes, overvejet prototyper – og ved I, om sitet skal være responsivt?

⬆ Til toppen

? Teknik

? Sådan arbejder Netflix med kode

How does Netflix build code before it’s deployed to the cloud? While pieces of this story have been told in the past, we decided it was time we shared more details. In this post, we describe the tools and techniques used to go from source code to a deployed service serving movies and TV shows to more than 75 million global Netflix members.

Bliv klogere [Netflix Techblog].

"A simple Java application build.gradle file." (Netflix Techblog)
“A simple Java application build.gradle file.” (Netflix Techblog)

⬆ Til toppen

Ryd op i din CSS-kodebase

For nylig skrev en af vores frontendudviklere om vores arbejde med CSS. Denne SitePoint-artikel hjælper dig med at rydde op i din CSS-kode, som måske (kun måske…) har fået lov at ligge lidt for længe…

⬆ Til toppen

? Google AMP set fra en udviklers synspunkt

I den seneste tid har der været meget snak om Googles teknologi til hurtigere mobil-websites, kaldet Accelerated Mobile Pages (AMP). CSS-Tricks har en artikel, der anskuer AMP fra en udviklers vinkel. Blandt andet er der de teasende mellemrubrikker “What makes AMP faster than a traditional web site?” og “The Steps to Convert a Page to AMP”.

⬆ Til toppen

? Instagram og performance

Dette blogindlæg [Instagram / Engineering] giver et indblik i en performance-optimering, Instagram-udviklerne lavede. Det handler om noget så ordinært som kommentarer.

⬆ Til toppen

? Sådan kan du bruge Universal Links i iOS9

One of the more interesting features introduced with iOS 9 was Universal Links. Supporting this feature in your app allows any links to content on the web to be seamlessly opened in the app itself. If it isn’t present on the device, the system falls back to using Safari to open the link.

Læs, hvordan du kommer i gang [Sitepoint].

⬆ Til toppen

? Vis PNG som SVG og spar plads

PNG-billeder kan nogle ting, som for eksempel JPG-billeder ikke kan. Men PNG billeder fylder meget. Mød ZorroSVG. Du smider PNG- eller GIF-billeder ind i maskineriet, vælger komprimeringsgrad og får billedet som SVG på mange færre bytes.

It’s crazy easy.

As a test-drive, I took the original 878kb PNG-24 image above and threw it at ZorroSVG with the quality set at 80%.

The new SVG weighs in at just 183kB – that’s 21% of the original size. A very tidy result.

Taget fra SitePoints nyhedsbrev.

⬆ Til toppen

Denne opsamling blev oprindeligt udgivet på ebudvikling.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.