Kan Apples iOS 11 blive QR-kodernes redning?

For nyligt udsendte Apple version 11 af deres mobile operativsystem (iOS), som iPhones og iPads kører.

Nyhederne har været mange, og især hvis du er iPad-bruger, har der været nok at tage fat på. Men en ellers overset funktion i den nye version er dog værd at dvæle lidt ved. Det er nemlig blevet muligt at scanne QR-koder via det indbyggede kamera.

Det lyder måske ikke af meget, men det fjerner et kæmpe barriere for dem, der laver QR-koder.

QR-hvaffornoget?

Lad os lige bruge lidt tid på at forklare, hvad QR-koder er. Et billede siger som bekendt mere end tusinde ord, og derfor er det nok lettest, hvis du kigger i toppen af denne artikel, hvor du kan se en QR-kode.

Disse koder kan man scanne med sin telefon, og så kan de enten give en eller anden form for besked eller (hvilket er mere populært) lade dig besøge en hjemmeside eller anden internetadresse.

QR-koder er nemlig mest blevet brugt som et alternativ til at bede dig om at åbne din telefon og indtaste en længere internetadresse (dem der starter med ‘http://’ eller ‘www’) for at komme til siden.

Det er for eksempel brugbart, hvis du udgiver noget på papir og gerne vil pege brugeren ind på noget fedt indhold på nettet, for eksempel et videoklip eller en smæklækker interaktiv grafik, der bare ikke fungerer på tryk.

Det lyder smart – hvad er problemet?

Det er smart. Men problemet har været, at for at scanne QR-koder (i hvert fald på iPhones) har man skulle bede folk om at installere en QR-scanner-app. Og her ryger man hurtig ind i en diskussion om, hvorvidt man så skal anbefale en given app – og skal man så lave en aftale med folkene bag den app..?

Og inden man har truffet en beslutning har man enten ikke fået lavet den pokkers kode eller glemt, at der er en forsvindende lille sandsynlighed for, at folk gider installere en app på deres måske mest private enhed for at gå til en eller anden hjemmeside, som du vil have dem til.

Så brugeroplevelsen (og brugerens perspektiv) har ganske enkelt ikke fungeret. Det bliver meget bedre nu. Faktisk skal iPhone-indehavere bare åbne deres kamera-applikation og pege på en QR-kode. Så popper der en fin lille besked ind i toppen af skærmen – trykker man her, kommer man til den side, QR-koden peger på.

Det tager ingen tid og det kræver ikke noget, som vedkommende ikke allerede har ved hånden. Forudsat, at de har opgraderet til iOS 11, naturligvis.

Øh… Android?

Jeg ved ikke, hvordan det fungerer på telefoner med Android-operativsystemet (som er stort set alle de smartphones, der ikke er iPhones). Men jeg er faldet over denne artikel fra fra PhoneArena.com, der forklarer, at det kan lade sig gøre med Android, som jeg lige har beskrevet med iPhone. Det kræver dog, at man har Google-app’en installeret samt aktiveret noget, der hedder “Now on Tap”.

Og…ja; det er muligvis nemt, men det er stadig mere besværligt end bare at åbne sit kamera.

Slå dig løs

Så til dig, der vil i gang med at eksperimentere med QR-koder: Det er blevet nemmere for dig. Men du er nødt til at lave en dobbeltformulering a la “Hvis du har en iPhone med nyeste software/system, kan du blot aktivere dit kamera og pege på koden. Bruger du Android, skal du i stedet… [bla bla bla]”.

Rom blev som bekendt ikke bygget på en dag, så det er muligt, det bliver lige så nemt på Android inden længe.

Du har i hvert fald en undskyldning mindre for ikke at eksperimentere med QR-koder. De kan stadig et eller andet, så kom nu bare i gang ?.

Kan du lide, hvad du læste?

Følg mine artikler på Facebook ?

…eller:

Følg med på mail ? ?

Tilmeld dig nyhedsbrevet, så sender jeg dig en fin mail, håndskrevet til lejligheden, når der er nyt at læse her på siden:Bemærk: Du får ikke en mail, så snart, jeg har udgivet nyt – i stedet samler jeg op og sender hyppigst en gang om ugen. Hvis du vil følge med og vide det, så snart, der er nyt skal du følge med via RSS-feed’et.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.