Juleferielæsning #2: The Filter Bubble af Eli Pariser

Få det ugentlige overblik


Så får du mine artikler og opsamlingen Digital Ugerevy direkte i din indbakke.

 

Frem mod den 24. december 2018 udgiver jeg et dagligt tip til din læsning i juleferien. Først anbefaler jeg 12 bøger, og fra den 13. til 24. december anbefaler jeg 12 artikler. Det kommer til at handle om teknologi, udvikling og medier – plus det løse.

Tilmeld dig nyhedsbrevet for ugentlige snapshots af julekalenderen ↑

___

Denne bog fra 2011 var det, der startede hele snakken omkring de store platformes brug af algoritmer, og hvordan det kan skabe bobler, hvor vi kun ser indhold, vi er enige med.

Det var efter at have læst Parisers bog og endnu en udmelding fra Facebook omkring brugen af algoritmer i deres News Feed, der gjorde, at jeg i september 2011 proklamerede, at jeg ville stoppe med at bruge Facebook. [Alle links i artiklen er også samlet til slut]

Afsættet for bogen er Facebook-stifteren Mark Zuckerbergs citat om, at et egen, der dør foran dit hus kan være mere relevant for dig, end folk, der dør i Afrika.

Det er også her, forfatteren starter sin “TED talk” fra 2011, der også var med til at starte debatten:

 

Problematikken er efterhånden blevet almen kendt og noget, mange Facebook-brugere er klar over (skønt en undersøgelse fra september afslørede, at halvdelen af de amerikanske Facebook-brugere ikke aner, hvordan Facebooks News Feed fungerer).

Men i 2011 var emnet helt nyt, og jeg opdagede ‘The Filter Bubble’ via The Economists anmeldelse, Anmelderen er ikke helt 100 procent på linje med Pariser, men slutter dog af med at nævne, at bogen griber fat i et vigtigt og overset aspekt ved internettets udvikling, der påvirker alle, der bruger det.

Pariser gør noget smart med sin bog, han sætter den nemlig i en mediehistorisk kontekst. Akkurat som jeg roste Steve Jobs for i gårsdagens låge i julekalenderen for at sætte sine produkter i en historisk kontekst, gør Pariser det samme. Det gør han blandt andet ved at tage udgangspunkt i Walter Lippmanns analyser af journalistikkens rolle i samfundet fra 1920erne.

Såsom dette citat fra Lippmanns ‘Liberty and the News’ fra 1920:

All that the sharpest critics of democracy have alleged is true, if there is no steady supply of trustworthy and relevant news

Pariser stiller så spørgsmålet, om vi som brugere af eksempelvis Google og Facebook har en fast forsyning af troværdige og relevante nyheder, når vi er underlagt algoritmerne. Problematikken er, at algoritmerne serverer os for det indhold, der er størst sandsynlighed for at vi klikker på eller interagerer med – og det indhold graver algoritmerne frem ved at kigge på vores tidligere interaktioner med tjenesten.

Det vil sige, at vi hele tiden ser mere af det samme fra de samme mennesker. Det betyder, at vi ikke får de nødvendige input fra andre kilder og fra andre steder i det politiske spektrum. Pariser skriver blandt andet om, hvordan nogle af de gode ting, vi har, oprindeligt blev opdaget ved lykketræf – via “serendipity”, som det hedder på engelsk.

Der er skrevet en del om dette emne – blandt andet behandler Cass Sunstein det i sin bog, ‘#republic’ fra 2017. (Jeg har tidligere skrevet om en anden pointe fra den bog, nemlig at “Fake News”-advarslerne kan gøre det hele meget værre.)

Men Parisers bog er stadig det bedste, der er skrevet om det problematiske i, at tech-firmaernes algoritmer har så stor kontrol over det indhold, og de mennesker, vi ser, når vi er foran skærmen.

Selvom bogen fyldte syv år i år, så er den i den grad stadig værd at læse.

« Se hele julekalenderen

 

Links:

Her kan du se de links, jeg nævnte undervejs i artiklen:

Facebook er blevet endnu mere navlepillende med det nye News Feed
Indlægget, hvor jeg meldte ud, at jeg ville holde op med at bruge Facebook.
Medieblogger, 22. september 2011

Beware online “filter bubbles”
Eli Parisers “TED-talk”, hvor han taler om det samme emne, som hans bog handler om.
TED, marts 2011

Half of Facebook users say they don’t understand how news feed works
“More than half (53 percent) of U.S. adults who use Facebook say they do not understand how the news feed – the site’s main feature – actually works, according to a new Pew Research Center survey out Tuesday.”
USA Today, 5. september 2018

The dangers of the internet – Invisible sieve
Anmeldelsen, der gjorde, at jeg opdagede ‘The Filter Bubble’.
The Economist, 30. juni 2011

Fake News: Gør advarslerne og rettelserne det værre?
Min artikel skrevet på baggrund af Cass Sunsteins ‘#republic’ og et studie nævnt deri.
Lars K Jensen, 10. juli 2017

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.