Få det ugentlige overblik
Så får du mine artikler og opsamlingen Digital Ugerevy direkte i din indbakke.
Frem mod den 24. december 2018 udgiver jeg et dagligt tip til din læsning i juleferien. Først anbefaler jeg 12 bøger, og fra den 13. til 24. december anbefaler jeg 12 artikler. Det kommer til at handle om teknologi, udvikling og medier – plus det løse.
Tilmeld dig nyhedsbrevet for ugentlige snapshots af julekalenderen ↑
___
Dette er Steve Jobs-bogen over dem alle. Det er den bog, alle andre bøger om Apple-medstifteren og -chefen bliver målt op imod. Og det er der gode grunde til. Den er fantastisk. Vi kommer hele vejen rundt om Steve Jobs, både hans fantastiske og dybt usympatiske sider. Vi ser manden, der giver os iPod og iPhone – men også manden, der kunne bryde grædende sammen, når han ikke fik sin vilje.
Jeg vil aldrig anbefale nogen at opføre sig som Steve Jobs gjorde, men der er nogle gode og interessante pointer, man kan tage med fra bogen.
Styr på brugeroplevelsen
For eksempel er der Jobs’ besættelse med at eje hele systemet og dermed kontrollere hele brugeroplevelsen. Det er årsagen til nogle af de mest irriterende ting ved Apples produkter (for eksempel deres manglende evne til at eksistere sammen med så meget andet teknologi), men det er også årsagen til, at de selvsamme Apple-produkter bare virker.
Nu er det jo ikke alle, der laver iPhones og Macbooks, men det er alligevel en pointe, der er værd at tage med videre. For ofte, hvad enten vi skaber produkter eller udgiver indhold, eksisterer noget af brugeroplevelsen på andres vilkår.
Hvis du for eksempel har et nyhedsbrev (som jeg har), er dine mails underlagt nogle begrænsninger i brugerens mailklient. For eksempel tilføjer både Outlook og Gmail vide luft i siderne af alle mails på mobiltelefoner. Det er en lille ting, men det er irriterende, og det forværrer læseoplevelsen.
Derudover er flere mailklienter også begyndt at skære lange mails over og gemme hele mailen bag en “Læs resten”-knap. Det er en god service for slutbrugeren, for det betyder, at mailen loader hurtigere. Men det er også irriterende, at man skal trykke to gange for at se resten af mailen. Derudover er det potentielt katastrofalt for afsenderen af mailen, da mange brugere formentlig aldrig vil trykke den ekstra gang for at se resten.
Her kan man hente Jobs’ pointe ind og sige, at hvis det er vigtigt nok, så må man tage ejerskab over mere af brugeroplevelsen og måske få modtageren til at læse sin mail et andet sted – for eksempel ved at læse den i en browser.
Iscenesættelse og kontekst
Steve Jobs havde en forståelse af branchens, teknologien, dens historie og ikke mindst dens rolle og potentialer i forhold til os mennesker, og det er noget af det, der gjorde ham så fascinerende og interessant. Fra tid til anden genser jeg hans præsentation af den oprindelige iPhone, ganske enkelt fordi den er opsummeringen af alt det.
Her kan du se en kortere udgave af hele præsentationen:
Jeg kan især godt lide, hvordan Steve Jobs sætter den nye telefon i kontekst ved dels at referere til interaktionen mellem menneske og teknologi, som man allerede havde løst med computer-musen og ved at citere computer-pioneren Alan Kay (du finder citatet i videoen herover efter cirka 10 minutter):
People who are really serious about software should make their own hardware.
Dette forstærker Jobs’ noget nær besættelse af at eje hele systemet og derved kunne tage ejerskab for hele brugeroplevelsen.
Og den evne til at bringe branchens og teknologiens historie i spil og stille sig på skuldrene af giganterne er ikke noget, man ser hos ret mange topchefer. Og det var noget af det, der var med til at gøre Steve Jobs til noget helt særligt.
I bogen kan du også læse, at Apple faktisk arbejdede på iPad, inden de gik i gang med at lave en mindre udgave af tablet’en – der altså blev til iPhone. Og så er det også interessant at læse om, hvordan Apple skaber sig en nøglerolle som platform for først musik (iTunes) og siden mobile applikationer (App Store).
Som læser får du også de personlige aspekter af Steve Jobs, og her er der rigeligt at blive forarget over, og jeg tror ikke, der er nogle, der ønsker sig at have sådan en far.
Læs bogen, hvis du ikke allerede har, og tag det med fra den, som du kan bruge. Isaacsons bog gav mig masser af energi og lyst til at skabe ting, der, selvom ikke skaber en bule i universet, så i hvert fald skaber værdi og gør en forskel for dem, der bruger dem.