Se de tweets, andre fortryder

Den danske udvikler, Søren Pedersen (@systemaddict på Twitter) har bygget en skæg service kaldet ‘jeg-fortryder.dk’. Her kan du se de seneste tweets (opdateringer på Twitter), som udvalgte danskere har skrevet og derefter slettet igen. Tjenesten er oprindeligt fra februar sidste år, men er nu tilbage efter en pause.

I et tweet forklarede Søren mig, at tjenesten kigger på tweets fra alle danske politikere (også lokalpolitikere) samt top 1000 på elitometer.dk – som Søren også står bag.

Endnu er tjeneste kun i tidlig beta, så du kan ikke meget andet end bare se oplysninger om og et screenshot af de tweets (og retweets), der er blevet slettet.

For eksempel kan du se, at både Lotte Folke fra ‘Deadline’ på DR 2 og “Leoparddrengen” gik i med begge ben og retweetede dette billede af Trump, der tilsyneladende løb tør for tålmodighed med at fodre fisk og derfor dumpede hele indholdet af æsken i vandet:

Jeg skal dog ikke spille alt for hellig, jeg røg i samme fælde, og det samme gjorde Anders Lund Madsen også – fortæller jeg-fortryder.dk mig.

Lidt om teknikken

Søren Pedersen har fortalt lidt om, hvordan han gør rent teknisk. For det første stiller Twitter et såkaldt “streaming API” til rådighed. API står for “Application programming interface”, og det betyder, at man kan snakke med en applikation/tjeneste via noget programmering og hente for eksempel data ud – det er der egentlig ikke noget nyt og smart i.

Det smarte er, at Twitters “streaming API” fungerer som “push” i stedet for “pull”, der er den traditionelle metode. Det betyder, at Sørens kode får besked, når der er skrevet et nyt tweet af en af de profiler, han overvåger.

Straks beder han en minimaliseret udgave af Googles Chrome-browser (kaldet “Headless Chrome”, som du kan læse mere om på Googles site for udviklere) indlejre/embedde tweet’et, som man normalt gør med tweets. Den browser tager så et screenshot, og herefter har Søren noget kode, der beskærer billedet, så alt det hvide luft rundt om tweet’et ikke kommer med i det færdige screenshot.

Dét er smart!

Herefter tjekker Sørens kode så tweet’et hvert minut i en periode for at se, om det stadig findes. Gør det ikke det, så er der gevinst, og så bliver det lagt på jeg-fortryder.dk.

Jeg ved, at Søren barsler med nye features, så det kan være, vi inden længe får mulighed for at søge eller filtrere på anden måde. Søren overvejer også at implementere et tjek for stavefejl, så tweets, der er slettet på grund af en slåfejl ikke dukker op på siden.

Journalisten har tidligere skrevet om jeg-fortryder.dk, hvor IT-Politisk forening mente, den kan begrænse politikernes ytringsfrihed.

Foto: Gerd Altmann / Pexels

(Disclaimer: Jeg kender Søren personligt, og vi har været kolleger på Ekstra Bladet igennem mange år.)

___

Kan du lide, hvad du læste?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet – så får du en mail hver weekend, blandt andet med den populære ugeopsamlingmedier, teknologi og digital udvikling:


 

Du kan naturligvis også følge med på Facebook:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.