Hands On: Tag screenshots med tekstgenkendelse

‘Hands On’ er en serie af artikler, hvor jeg deler forskellige tips til dig, når du sidder foran skærmen. Se de andre ‘Hands On’-artikler.


 

Forleden blev jeg tippet om et smart lille program af Jeppe Engell på Twitter. Det drejer sig om Screenotate, der er et værktøj til at tage screenshots/skærmbilleder – og det findes i to udgaver; til Windows og Mac.

Det smarte ved Screenotate er imidlertid, at det bruger tekstgenkendelse. Det betyder, at hvis du tager et screenshot, hvor der er tekst på, så genkender Screenotate det og indekserer det, så du kan søge det frem igen.

 

? Forvandlingen

Endnu virker det kun med engelsk – men lad os prøve det. Vi kan starte med en af klassikerne, nemlig Franz Kafkas ‘Forvandlingen’, på engelsk ‘The Metamorphosis’. Her er den i en udgave med et insekt på forsiden – og til trods for, at det er stik imod Kafkas besked til hans tyske forlægger dengang, så bruger vi den alligevel. Undskyld, Franz.

Anyways, starten på historien er en af de mest omtalte i litteraturen, fordi Kafka bruger det tyske sprog på en måde, der gør den svær at oversætte – så lad os tage et screenshot af den.

 

?️ Sådan gør du

Jeg har installeret Screenotate, og mens det kører, har jeg et lille kameraikon i menulinjen øverst (der, hvor der også står, hvad klokken er). Jeg har valgt, at det godt må overtage de klassiske screenshot-genvejstaster på min Mac, så jeg trykker SHIFT+CMD+4 for at vælge det udsnit, jeg gerne vil have et screenshot af.

I stedet for at gemme screenshot’et som et billede, gemmer Screenotate det som en HTML-fil, hvor du både kan se originalbilledet samt den tekst, programmet har læst i billedet.

Billedet er lagt ind i HTML-filen ved hjælp af det man kalder en “base 64-kodning”, hvor det omsættes til en masse tegn, der sættes ind i HTML-dokumentet. Det vil sige, at billedet ikke findes som selvstændig fil – men du kan hente det ud fra HTML-filen ved at højreklikke og gemme det.

 

?️ Og nu: Video!

Lad os bare tage det hele med – denne video viser både, hvordan jeg tager screenshot’et, samt hvordan jeg søger det frem igen i Screenotate og åbner det.

Grunden til, der går lidt, inden søgeresultatet kommer frem er, at HTML-filen åbnede i en browser på en ekstern skærm, der ikke var med i videooptagelsen. Ups. Men det er selvfølgelig ikke Screenotates fejl.

 

___

Husk at tilmelde dig mit nyhedsbrev under artiklen, når du har læst færdigt. Så får du flere tips som dette leveret direkte til din indbakke.

___

 

___

Her kan du se den HTML-fil, Screenotate gav mig. Som du kan se, er den aflæste tekst nederst.

 

✔️ Konklusion

Umiddelbart er Screenotate rigtig smart, og jeg kan sagtens se mig selv bruge det. Jeg ville dog foretrække, at jeg kunne tænde og slukke lidt lettere for det, for eksempel ved at jeg kunne vælge mellem det og almindeligt screenshot, når jeg trykker på genvejstasten. Ved langt de fleste screenshots, jeg tager, har jeg faktisk brug for billedfilen, for eksempel for at kunne sende/dele den.

Screenotate er helt klart mest oplagt for mig, når jeg (som i videoen herover) skal hente citater fra bøger i Google Books. Her kan jeg ikke bare markere teksten og kopiere den – tidligere har jeg faktisk indsat tekst fra Google Docs som et billede, fordi jeg ikke gad skrive det af.

Her er Screenotate min nye bedste ven.

Det ærgrer mig dog, at jeg ikke bagefter kan se, hvor jeg har taget billedet. Okay, Screenotate kan ikke nødvendigvis hive den oplysning ud – eller lade mig tilføje det nemt. Men det kunne være rart med et link til kildesiden.

Ved nogle screenshots (også fra Google Books) kan Screenotate ikke hive oplysninger ud, men i Franz Kafka-eksemplet har den fået titlen fra vinduet med og sat det som titel i HTML-dokumentet:

The Metamorphosis – Franz Kafka – Google Books, 2017-11-24 at 11.27.16 AM

Det er smart, men jeg vil stadig gerne have linket med.

 

? Koster det penge?

Jeg har ikke betalt noget for at hente og installere Screenotate. På hjemmesiden kan jeg dog se, at man kan betale for det, og når du tager et screenshot, kan jeg se, der står “Screenotate Trial” nederst i højre hjørne.

Jeg har ikke umiddelbart kunne finde ud af, om man får andet ud af at betale, end at den tekst forsvinder.

*

 

Kan du lide, hvad du læste?

Så tilmeld dig nyhedsbrevet – så får du en mail hver weekend, blandt andet med den populære ugeopsamlingmedier, teknologi og digital udvikling:


 


Se mine seneste artikler →


 

Foto: Pixabay / Pexels

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.